Om Psykologisk resursanalys

Human factors

Psykologisk Resursanalys ska bidra till framgång, värde och välmående


  • Samarbetet ska kännetecknas av öppenhet, medkänsla och respekt för individens värdighet. 
  • Psykologisk Resursanalys ska bidra till en rättvis och träffsäker kompetensförsörjning och hälsosamma utvecklingsmöjligheter. 
  • De verktyg som används bygger på psykologisk teori och forskning som omsätts i konkreta och användbara metoder. 

Kaj Matherei

kaj.matherei@psykologisk-resursanalys.se


Jag har bistått företag och organisationer med uppdrag inom organisationspsykologi och hälsoarbete sedan 1986. Mina uppdrag har handlat om såväl urvalsstöd som utveckling. Inom urval har jag främst haft fokus på säkerhetskritiska roller, så kallad Yrkespsykologisk undersökning eller YPU och personbedömning och second-opinion av sökande till chefsroller. Utvecklingsinsatser har handlat om ledarutveckling, karriärvägledning, friskvård och grupputveckling. 

Som klinisk psykolog har jag arbetat inom företagshälsovård och har jag en bred erfarenhet av att arbeta med KBT, krishantering, stress och organisationsförändring. Genom min utbildning vid Gymnastik och idrottshögskolan har jag också intresse och gedigen erfarenhet av arbete med friskvård, träningslära och idrottspsykologi. 


Som konsult strävar jag alltid efter att bidra till mina kunders framgång, antingen som organisation eller som individ. Det som främst driver mig är nog nyfikenhet. Det har inneburit att jag alltid varit intresserad av att lära mig mer och utforska möjligheter, på egen hand eller tillsammans med andra. Jag tror på ett brett lärande och att integrera flera perspektiv när det så är möjligt. 


Ett urval utbildningar och kvalifikationer:

Leg. Psykolog. Certifierad av STP (Stiftelsen för tillämpad psykologi) och EFPA (European Federation of Psychologists' Association). Ackrediterad av Transportstyrelsen, utförande av yrkespsykologisk undersökning inom järnväg. Stockholms universitet, psykologprogrammet (Master of Science). Gymnastik och idrottshögskolan, (Bachelor of Science). Lunds universitet, Trafikflyghögskolan, (Mänskliga faktorer inom luftfartsområdet).


Vetenskap  Konst  Hälsa

Genom en bred förståelse för vetenskap, konst och hälsa ges det möjlighet att använda de psykologiska metoder som passar bäst för uppdraget

YPU - Järnväg

Psykologi som vetenskaplig disciplin använder forskningsmetoder och empiriska data för att undersöka beteende och mentala processer. Genom metoder som observation, experiment och statistik kan man dra slutsatser baserade på objektiva fakta. Den vetenskapliga metoden bidrar till att bygga upp en pålitlig kunskapsbas och evidensbaserade metoder för exempelvis urval till ansvarsuppgifter eller säkerhetskritiska roller.

Wellness kultur

Konst, historia och kultur i olika former kan spela en intressant och viktig roll inom psykologin. Det bidrar till utforskande och förståelse av sig själv och andra. Konst och kulturuttryck såsom bildkonst, litteratur, teater, film, och musik kan bidra till att människor kan utforska och tolka sina känslor och erfarenheter och därmed bidra till personlig utveckling.

Hälsa och välbefinnande är övergripande begrepp för en flerdimensionell syn på livskvalitet och inte enbart frånvaro av sjukdom. Inom psykologin kan det innebära att främja en balanserad och hälsosam livsstil. Det kan handla om att integrera fysisk aktivitet med mentalt och socialt välbefinnande. Betoningen ligger på att upptäcka och använda personliga styrkor och positiva egenskaper för att trivas och blomstra som individ.

Arbetsmetoder och verktyg

Jag använder test vid olika former av urvalsstöd. Jag har ett fokus inom det säkerhetskritiska området Safety. Här är det extra viktigt att arbeta med verktyg och metoder som har starkt forskningsstöd och evidens.

I dessa uppdrag använder jag test från Aon Assessment som är ledande inom detta område

Rekrytering

I uppdrag med personlig utveckling som är kopplat till friskvårdsarbete och wellness använder jag gärna  verktyget Myers Briggs Type Indikator (MBTI). Detta är inget urvalsverktyg, utan baseras  på en av pionjärerna inom psykologin, Carl Jungs Typteori.

Verktyget och modellen är lämpligt för den som är nyfiken och tycker det är spännande att utforska personliga preferenser utifrån en mer komplex teori, som har botten i lite äldre "Vintage Psychology". 

unsplash